Suszarnia przemysłowa

Suszarnie owoców

Polsusz jest producentem suszonych warzyw już od wielu lat, a suszarnia warzyw i owoców jest jednym z kluczowych elementów, dzięki którym nasza firma może oferować swoim klientom produkty najwyższej jakości. W naszej suszarni przemysłowej korzystamy z najnowocześniejszych technologii, aby proces suszenia był nie tylko wydajny, ale również bezpieczny dla zdrowia i środowiska. Dzięki temu możemy zapewnić naszym klientom pełną kontrolę nad jakością suszonych warzyw.

Suszarnie owoców i warzyw — jakość i trwałość produktów

Suszarnia warzyw to kluczowe miejsce w produkcji suszu, którego składniki pochodzą z wyselekcjonowanych plantacji pozbawionych szkodliwych pestycydów i alergenów. W Polsuszu na każdym etapie przygotowywania suszu dbamy o najwyższą jakość produktów, a nasze surowce przechodzą dokładne czyszczenie i kontrolę. Po wstępnym przygotowaniu poddajemy je procesowi suszenia w odpowiedniej temperaturze, zawsze kontrolując czas i przebieg całego procesu. Wszystko to po to, by nasze produkty mogły trafić do rąk klientów w najwyższej jakości. Dzięki certyfikatom HACCP, GMP + B2 oraz IFS Global Markets-Food możemy mieć pewność, że nasze suszone warzywa spełniają normy bezpieczeństwa i jakości.

Suszarnie konwekcyjne Polsusz – wydajne przetwarzanie owoców i warzyw

Nasze suszarnie konwekcyjne korzystają z jednej z najstarszych technik suszenia, w której produkt jest ogrzewany za pomocą powietrza o podwyższonej temperaturze. Technika ta jest często stosowana w urządzeniach suszarniczych ze względu na jej efektywność i uniwersalność. W procesie suszenia konwekcyjnego, czynnik suszący – najczęściej ogrzewane powietrze – przepływa przez produkt, powodując przemieszczanie wody z wnętrza materiału na jego powierzchnię, skąd jest ona następnie odbierana.

Proces suszenia konwekcyjnego

Podczas suszenia konwekcyjnego, przepływające przez komorę urządzenia powietrze ogrzewa produkt i odprowadza z niego wilgoć. Woda z wnętrza produktu przemieszcza się na powierzchnię, gdzie jest odbierana przez przepływające powietrze. Proces ten składa się z trzech głównych etapów:

  • Etap wstępny: produkt jest podgrzewany, a jego temperatura szybko rośnie z powodu dużego gradientu między wnętrzem materiału a powietrzem.
  • Pierwszy etap suszenia: szybkość suszenia jest stała. Woda na powierzchni produktu odparowuje, a temperatura produktu stabilizuje się.
  • Drugi etap suszenia: szybkość suszenia maleje, a wilgotność produktu zmierza do stanu równowagi z wilgotnością powietrza. Woda związana w produkcie jest usuwana, a wymiana ciepła i masy staje się coraz wolniejsza.

Kluczowe parametry suszenia konwekcyjnego

Wydajność procesu suszenia i jakość uzyskanego produktu zależą od kilku kluczowych parametrów:

  1. Temperatura i prędkość powietrza – decyduje o efektywności i jakości suszu.
  2. Charakterystyka produktu – rodzaj, właściwości fizykochemiczne oraz stopień rozdrobnienia wpływają na proces suszenia.
  3. Cel – oczekiwana wydajność i jakość suszu wpływają na dobór parametrów.
  4. Bezpieczeństwo – dla niektórych produktów niezbędne są specjalne systemy bezpieczeństwa.

Wyzwania metody konwekcyjnej

Chociaż suszenie konwekcyjne to dobrze zbadany proces to jest to jedna z metod najbardziej absorbujących energię i czas. Ta metoda ogrzewa produkt tylko powierzchniowo, co może prowadzić do długiego czasu suszenia i potencjalnego pogorszenia jakości.

Na szczęście, w Polsusz wykorzystujemy metody minimalizacji tych negatywnych efektów, takie jak:

  • Przeprowadzanie suszenia w niestacjonarnych warunkach, co polega na stosowaniu cykli nagrzewania i chłodzenia.
  • Wykorzystanie hybrydowych technik suszenia, takich jak konwekcyjno-promiennikowe lub konwekcyjno-mikrofalowe.
  • Wprowadzenie wstępnej obróbki produktu, jak blanszowanie.

Suszarnia przemysłowa – nowoczesne technologie

Nasza suszarnia przemysłowa to miejsce, gdzie powstają najwyższej jakości suszone warzywa i owoce. Korzystamy z najnowocześniejszych technologii, dzięki którym proces suszenia jest szybki i bezpieczny dla środowiska. Nasze produkty są starannie wyselekcjonowane i pochodzą z najlepszych plantacji, aby zapewnić naszym klientom najwyższą jakość.

Producent Polsusz – najlepsze wyroby z naszej suszarni

W naszej ofercie znajdą Państwo znakomitej jakości suszoną marchew i buraki czerwone. Nasze produkty są idealne dla osób dbających o zdrową i zbilansowaną dietę. Suszone warzywa Polsusz są bogate w składniki odżywcze i posiadają wiele właściwości prozdrowotnych. Można je stosować jako składnik sałatek, zup czy innych potraw. Dzięki temu można w prosty sposób wzbogacić swoją dietę o cenne składniki odżywcze także poza sezonem.